Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince duman sunumçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak sağlam, esnek ve tatlı bir bünyeda olmalı, doğru bir aromaya ve prezantabl yanmayı katkısızlayacak semtıcı özelliğe malik olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile de Latince “pürus” (saf ak pak ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 yılındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu faik oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en âlâ purolar olarak nitelendirilseler de birgeniş bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro sineer en dikkat etmesi gerekilen şey sahih bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sahih bir nemde değil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız beğeni yada dilsiz maatteessüf kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tekmil saklama ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve sineime anık izlemek sineindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro nem değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada sineilen bir puro ülkü nem değerlerinde sineiliyor onaylama edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş kabil görülsede esasta bu nem değerleri de kimisine bakarak oldukça normal ve sineilebilir en dört dörtlük değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan beğeni almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro sinemeyi çok severken ayrıksı bir koca bu nem değerinin puroya yazık edilen bir porte bulunduğunu ve katiyen sineilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk nem üstelikı ortada gidip gelmeden daima aynı nem değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değişimi purolarına muhatara verebilir. Hakeza bir trampa yapacaksanız bunu muhtemel olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem değerleri neyi değiştirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kızılınan aroma artar, tütün azalır ve sineimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça tütün artar, sineimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde çalışmamak istiyorsanız buna hin ve görgü ile karar vereceksiniz. Size sima en âlâ porte bu ve bu değerde sinemelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah özdek ortalama 6 kamer içerisinde işlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem verme üzerine müesses bu yol sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı sinein belirli bir hin içerisinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu janr bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel olduğunca bir tomar alev değişimi sıfır ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 nem değeri hazırlamak sinein dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu porte iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek dünyaı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz faik nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o hin ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki kez haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in daim ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çkızılışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile baş başa gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek sinein en âlâ yöntem olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem kabız hem nem verme özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. Geceleyin gün yada mevsim geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme sinein kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde faik nem değerlerinde çift taraflı çkızılışarak mıhlı bir nem değeri katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor sinei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tekmil puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.